Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Незаменяеми токени (NFT): Пълно ръководство

Тази статия по-задълбочено се впуска в основите на негоримните токени (NFT) – включително дефиницията, примери и приложения.

Говорихме за блокчейн, говорихме за токени и говорихме за разликите между жетони и монети, което означава, че сега е моментът да обсъдим една малко напреднала и най-нова форма на токени – Non Fungible Token – известна също като NFT.

Съществува и основателна причина, поради която всички ние трябва добре да разберем негоримните токени. Според някои експерти NFT могат да оформят бъдещето на блокчейна, поради което получават сцепление от ентусиасти и потребители.

Записвам се Сега: Курс за основи на Enterprise Blockchains

Невъзможни токени: малко предистория

Терминът заменяем означава нещо, което може да бъде заменено с нещо подобно. Така че, под името Non Fungible Tokens, можем лесно да разберем, че говорим за тип маркер, който не може да бъде заменен с друг подобен маркер. Той е уникален и не е взаимозаменяем.

Но достатъчно ли е това, за да разберем концепцията, която стои зад негоримните токени? Не, така че нека да копаем малко по-дълбоко.

В контекста на блокчейн и криптовалута токените са ключова концепция. Токените също се предлагат в различни форми и се използват по различни причини. NFT е един от видовете токени със своите уникални функции и приложения.

Можете също така да прочетете нашето подробно ръководство за различни видове защитни токени тук.

В контекста на криптовалутата, заменяемостта е важна. Всъщност за всяка валута, традиционна или цифрова, е желателна заменяемост, тъй като повечето валути имат за цел да бъдат средство за обмен.

Например можете да обменяте щатски долар с други американски долари. Не само това, но можете да го обменяте с британска лира или пакистанска рупия. Това е заменяемост.

Ако давате назаем долар на някого, нямате нужда от точно същия долар със същия сериен номер, нали? Това е заменяемост. Ако обаче заемете някого бейзболна карта с ограничено издание, имате нужда от същата точно бейзболна карта с ограничено издание, това не е заменяемост.

Запасимостта също е ключова характеристика на всички основни криптовалути като Bitcoin и Ethereum.

NFT обаче се появи като нов тип токен със своя уникален набор от функции. Също така има някои много интересни приложения. Тъй като концепцията е нова, много хора не я разбират, свързаните с нея характеристики, нейното бъдеще и за какво може да се използва.


В тази статия ще разгледаме подробно дефинициите, функциите и приложенията, така че продължете да четете.

Какво представляват негодните токени?

NFT е вид токен, който не е взаимозаменяем и се различава един от друг. Тази характеристика го прави диференциран и желателен в някои случаи.

Както бе споменато по-горе, пример от реалния живот може да бъде бейзболна карта с ограничено издание. Друг пример е самолетен билет, тъй като не можете да замените билета си с чужд.

Това е виртуален маркер, който създавате, за да докажете достоверно автентичността и собствеността върху актив чрез криптография.

Например, ако имате виртуално свойство, като виртуално произведение на изкуството, можете да създадете Non Fungible Token, за да маркирате произведението на изкуството. NFT, който сега притежавате, отразява, че собствеността върху произведението на изкуството принадлежи на вас. Той не е взаимозаменяем, тъй като вашето произведение на изкуството е уникално. NFT се съхранява в блокчейна като ваша собственост.

Non Fungible Token е най-добрият пример за това как токен може да се използва за създаване на недостиг, което води до създаване на стойност за този токен. Най-добрият случай е CryptoKitties, които ще обсъдя подробно в следващите няколко параграфа. Цифрово коте беше продадено за до 120 000 USD на CryptoKitties, следвайки този принцип.

Можете също така да дефинирате негодни за употреба токени като – „вид маркер, който създава недостиг на цифрово съдържание и може да бъде проверен без централизирана организация, която да го удостоверява“

За това NFT използват блокчейн, което позволява на тези символи да използват децентрализиран начин за запазване на цифрово оскъдни елементи.

NFT, предоставящи нова възможност на инвеститорите

През последните няколко месеца NFT се използват интензивно за тази цел. Много хора създават цифрово изкуство или различни цифрови неща, често нищо повече от безполезни глупости и го токенизират с помощта на NFT за създаване на стойност.

Въпреки това има по-продуктивна употреба на NFT, която става все по-популярна и се очаква да стане основна в близко бъдеще. Това е токенизация на физически активи, както и на достойни виртуални активи, като действителни произведения на изкуството, сувенири и превръщането им в токенизирани ценни книжа. Това създава нова възможност за инвестиция.

С прости думи, чрез токенизиране на материални активи, инвеститорите могат да имат повече ликвидност.

Също така, имайте предвид, че NFT е скорошно явление, но с много приложения. Повечето хора все още са в процес на разбиране и намиране на начини да го приложат и използват.

Кой е създал NFT?

Първият негодъчен маркер е създаден от Witek Radomski, съосновател на Enjin Coin, когато той е написал кода за първата монета през юни 2017 г. Кодът обаче е пуснат на пазара два месеца по-късно през август.

Случаи за използване на негодъчни токени

Днес негодните токени се използват по различни начини и можете да намерите няколко примера за NFT като –

Игри

Една от първите употреби, всъщност, играта, която представи концепцията за NFT в света, беше играта CryptoKitties който се основава на блокчейна. В играта, базирана на блокчейна Ethereum и стандарта ERC-721, вие събирате, купувате, развъждате и продавате цифрови котенца, всяко цифрово коте със свои генетични характеристики и характеристики, съхранявани в блокчейна.

ERC-721 е малко по-различен от токена ERC-20, който е стандартният протокол в мрежата Ethereum. Докато ERC-20 представлява един вид актив, ERC-721 обозначава цял клас активи.

Това инициира идеята за негорими токени. Играта става толкова популярна, че продажбите надхвърлят 12 милиона щатски долара в рамките на една година.

Друг популярен пример е Decentraland, което е игра за дигитално оскъдната земя. Можете да закупите, развиете и продадете земята в Decentraland с помощта на негоривни токени. Имате пълен контрол върху земята си, можете да изградите всичко над нея, да я направите уникална и да добавите стойност към нея. Играта използва 360-градусов виртуален свят, така че се чувствате сякаш сте в реалния свят.

Собствеността върху активи в играта в горепосочените игри, използващи негорими токени, създаде стойност за тези активи. Можете да продадете активите си в играта и в двете игри, за да спечелите, като продадете своите негодни запасни токени.

Няколко други игри възникнаха със същата концепция, използвайки NFT. Non Fungible Tokens отвори врати от възможности за игралната индустрия, която вече процъфтява, що се отнася до годишните приходи и растеж. Използвайки NFT, хората вече могат да притежават, купуват и продават своите игрови герои.

Колекционерски предмети

Един от най-често срещаните примери за NFT е използването на тези маркери, за да запазите цифровите активи на ваше име. Вече обсъдихме примера за дигитално изкуство по-горе. Можете да създадете NFT за всеки цифров актив, за да го направите уникален и вашия виртуален актив.

С прости думи, NFT предлага безспорна собственост върху активи в играта, както и виртуални стоки. Възможно е в близко бъдеще той да се използва и за собственост върху материални вещи, като собственост на жилище.

Всъщност според наскоро публикувана статия за Forbes, Нефунгируемите токени от физически колекционерски предмети играят роля за укрепване на обезпечените с активи ценни книжа.

Лицензиране

Друг чудесен пример за ефективно използване на NFT е използването му за лицензиране на софтуер. Според експерти създаването на лицензи, базирани на NFT, може да намали пиратството и позволява на хората да продават лиценза си на открит пазар с равномерна печалба. По този начин потребителите могат също така да избягват годишни абонаменти, да използват софтуер срещу закупения лиценз и след използването да го продадат на някой друг. В този случай лицензът действа като актив за потребителите.

Разработчиците на софтуер също могат да се възползват, тъй като могат да създадат интелигентни договори, които ще позволят дял от печалбата при препродажба или нещо друго, което също може да генерира приходи за първоначалния разработчик.

Това е печеливша ситуация, която NFT предлага както на потребители, така и на разработчици. Това може да намали пиратството и също така да позволи на потребителите да спечелят малко пари от покупката си.

Примери и стандарти за незаменими токени

В случай на заменяеми токени, най-често срещаният стандарт е ERC-20, който се основава на Ethereum.

Въпреки това, Non Fungible Tokens използват различен набор от стандарти и протоколи, като ERC-721, който се основава на Ethereum, или последното му надстройване ERC-1155, или различен стандарт, базиран на NEO blockchain платформата.

Следва по-подробният преглед на стандартите за негорими токени.

Кои са ERC-721 негодливи токени?

Понастоящем повечето NFT са внедрени върху платформата Ethereum като токени ERC-721. Можете да намерите други примери за незаглушими токени с различни стандарти и други протоколи и блокчейн, като тези на NEO блокчейн или EOS блокчейн, но ERC-721 в момента е най-популярният NFT стандарт. Той също така е сред най-добрите негодни за употреба токени.

ERC-721 разполага с набор от стандартни функции и атрибути, които го определят, под формата на интелигентен договор. Трябва да следвате тези атрибути и функции, за да притежавате, търгувате и управлявате ERC-721.

Казано по-просто, ERC-721 ни предоставя стандарт за създаване и обмен на негодъчни токени. Всеки токен ERC-721 е уникален, което не е случаят с токените ERC-20.

Има още една ключова разлика между токените ERC-721 и ERC-20. Токените ERC-20 са делими, точно както можете да разделите 10 долара на две банкноти от 5 долара. ERC-721 жетоните обаче са неделими. Може ли някой в ​​здравия си разум да раздели билета или бейзболна карта? Не, същият е случаят и с негодните токени.

В момента ERC-721 е най-използваният стандарт за блокчейн дигитално изкуство и игри. Досега е бил използван от стотици Dapps и са създадени над милион единствени по рода си жетони.

ERC-721 срещу ERC-1155

Въпреки че ERC-721 постигна незабавен успех, използва се за създаване на вероятно милиони NFT, но имаше и някои ограничения. Например, беше скъпо и според създателя на Non Fungible Token, Redomski, също е неефективно за разполагане на големи бази данни с елементи.

За да преодолее тези недостатъци, Witek Radomski реши да създаде свой собствен стандарт, ERC-1155. Това означава, че ERC-1155 е усъвършенствана и по-добра версия на ERC-721, която предлага много нови възможности за създаване на NFTS.

Например, с новия стандарт ERC-1155, вече можете да използвате безкраен брой Non Fungible, както и Fungible елементи в един разгърнат интелигентен договор. Според Witek Radomski също е лесно да се управлява блокчейн мрежата.

Той също така твърди, че този нов набор от стандарти е не само добър за игралната индустрия, базирана на блокчейн, но и добър вариант за създаване на токени за всички форми на собственост, без значение цифрови или материални.

Как ERC-1155 може да бъде по-добра алтернатива на ERC-721 и ERC-20?

ERC-1155 е разработен в отговор на ограниченията на ERC-721 и ERC-20, което го прави по-добра алтернатива. Например, често срещаният проблем както с ERC-721, така и с ERC-20 е ограничаването на внедряването на отделен интелигентен договор за всеки отделен тип маркер. Това ражда безкрайно количество повтарящи се данни както в ERC-20, така и в ERC-721 жетони.

Какво означава това?

Повторен код на милиони токени на машини по целия свят, което води до загуба на преработвателна мощност, електричество и място за съхранение.

Стандартът ERC-1155 е решението на горния проблем. В новия стандарт можете да съхранявате по-голямата част от кода в централен договор за всяка вариация на маркера, на която се дава идентификационен номер.

След това всеки нов маркер, който изисква същия код, може да го използва чрез присвоен идентификатор. С този присвоен идентификатор можете да използвате кодирането, без да е необходимо да копирате и поставяте същите данни.

ERC-1155 също ви позволява да изпълнявате повече от една сложна задача в една транзакция. Това ще намали задръстванията на блокчейна Ethereum. Например в стандарта ERC-1155 операции като одобрение, прехвърляне, търговия и топене приемат масиви като параметри. Това ви позволява да изпълнявате около 100 до 200 функции в една транзакция.

ERC-1155 също ви позволява да създавате както Fungible, така и Non Fungible Tokens, нещо, което не беше възможно с ERC-20 (само Fungible tokens) и ERC-721 (само Non Fungible Tokens).

ERC721 срещу ERC1155: Таблица за сравнение

 ERC-721ERC-1155
Създаване на токени Само един жетон в един договор Множество жетони в един договор
Ограничение Може да създава само NFT Може да създава както договори за ползване, така и за договори, които не се ползват от него
Разходи Скъпи По-евтино
Лесно използване Позволява единична операция за всяка транзакция Позволява множество операции в една транзакция
Изискване за съхранение | Повече ▼ По-малко
Ефективност Ниска Високо

Списък на негорими токени

Неглубим жетон на Stellar

Stelar е друг популярен децентрализиран базиран на блокчейн протокол, който позволява на потребителите да изпращат пари до всяка част на света. Платформата е сред най-достъпните начини да изпращате пари на всеки, във всяка валута и незабавно.

Наскоро започнаха да използват и NFT. Той използва Stellar акаунти за представяне на всеки отделен уникален Негъбим жетон.

Всеки маркер използва уникалните метаданни, които го отличават от другия маркер и са цифрово подписани от създателя на акаунта, преди да се съхраняват в обект IPFS. В замяна, мулти-хешът на IPFS се използва като таен ключ за акаунта / потребителя, свързан с маркера.

Имайте предвид обаче, за разлика от други често срещани форми на NFT, негоримите токени на Stellar не се търгуват на Stellar DEX.

Негъвкав маркер за EOS

Вече споменахме стандартите NFT, използвани за Ethereum, ERC-721 и ERC-1155. Има и стандарт, използван за NEO.

Има ли обаче негоден маркер за EOS? Да, има. Преди няколко месеца UNICO и EOS Cafe Calgary си партнираха, за да създадат Стандарт за незаглушими токени за EOS.

Това позволява на разработчиците да създават NFT и на EOS, различни от блокчейн Ethereum и NEO.

Несменяем маркер за NEO

Има няколко екипа, които работят по разработването и подобряването на стандартите за негосмими токени в NEO blockchain, водеща китайска платформа за интелигентни договори

В скорошно интервю, главният изпълнителен директор на NEO, Да Хонгфей показа интереса си към Non Fungibility of tokens. Той също така заяви, че те работят по подобен стандарт като ERC-721 и върху блокчейна Ethereum за NEO..

Това каза Хонгфей в едно от интервютата си през юли 2018 г. – „Имаме стандарт, който просто трябва да бъде одобрен. Той ще бъде обединен в нашия основен клон. Незаменяемите токени също са стратегия за NEO. Когато играта удари блокчейн, получавате предмети за събиране. Тези колекционерски предмети могат да се търгуват на блокчейн, така че това е перфектно съвпадение. “

През март 2018 г., основателят на Trinity Protocol, Дейвид Ли също предложи своя NEP-10 стандарт за негорими токени на платформата NEO. Този нов стандарт се различава от стандарта NEP5, който се използва за създаване на заменяеми токени на NEO.

Научете повече за стандарта NEP5 тук.

Бъдещето на нематериалния жетон

Тъй като се появяват по-практичните приложения на блокчейн технологията и блокчейнът става основен поток, можете да очаквате повече хора да токенизират своите цифрови, както и материални активи в блокчейна. За това се нуждаят от NFT.

Вече обсъдихме възможните му приложения в игралната индустрия, лицензирането на софтуер и воденето на колекционерска стойност. По същия начин NFT могат да се използват за удостоверяване на идентификация и дори собственост върху собственост.

Друга възможност е използването му във финансовата индустрия за токенизиране на традиционни активи като благородни метали, акции или облигации. Зависи от бъдещата миграция на тези активи с висока стойност към блокчейна в бъдеще.

NFT също могат да станат неизменен и сигурен начин за съхраняване на академични документи, удостоверения за раждане, самоличност и гаранции.

Заключителни думи

Non Fungible Tokens без съмнение са ново дете в блока, което трябва да наблюдавате. Приложенията на този нов тип токени все още са в ход, но той вече става популярен най-вече заради използването му в игри, по-специално за осигуряване на приходи от активи в играта като CryptoKitties.

Уверете се, че сте започнали да проверявате и този тип блокчейн. За повече подробности можете да започнете с нашия безплатен блокчейн курс, за да започнете!

* Отказ от отговорност: Статията не трябва да се приема и не е предназначена да предоставя инвестиционни съвети. Исковете, направени в тази статия, не представляват инвестиционен съвет и не трябва да се приемат като такива. Направете свое собствено проучване!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector